Case Study: Harrowden Supply 17,000m2 of Turf to Award Winning Holiday Park

pinewoods case study

In this case study we see how a large landscaping project on the Norfolk coast has been completed on time and on budget using 17,000 m2 of hardwearing turf from Harrowden Turf Ltd.

Case Study: Pinewoods Holiday Park, Norfolk

Pinewoods Holiday Park in Wells-Next-Sea are proud holders of the David Bellamy Conservation Gold Award.  They were insistent that the new 116 pitch extension to their park was eco-friendly and biodiverse. It also needed to be finished on time and to the highest standards of excellence.

newly turfed holiday park

The newly turfed site incorporates parking spaces for each holiday pitch and a shelter belt of native trees

About the project

Specialist Contractor Warwick Taylor Landscapes was commissioned by Walker Construction Services Ltd on behalf of the Holkham Estate.  The project included

  • the supply and installation of 3,500m2 of Rite-Pave eco-grid in parking areas,
  • 2000 tonnes of soil supply,
  • cultivation of 43,000m2,
  • laying of 17,000m2 of turf,
  • 20,000 m2 of amenity wildflower seeding,
  • the planting of 600 trees and 2,500 native whips and
  • 7,000m2 of bark mulching.

Why Harrowden Turf were chosen as suppliers

Chris Taylor of Warwick Taylor Landscapes explained why Harrowden Turf Ltd were selected to supply the turf.

“RTF turf was originally specified for this project, however, when it came to placing orders, we were unable to find a supplier with enough stock.  Having worked with Harrowden Turf in the past, I approached them for advice.  After discussions with Harrowden’s technical team and the landscape architect it was agreed to use their premium grade turf.  The client has a strong philosophy of using local suppliers wherever possible and Harrowden have plenty of experience of supplying turf for large projects.  The consistency of their product quality and their expertise with logistics along with their ability to respond quickly made them the logical choice.”

The challenges and how they were met

 

Given that works were carried out over the winter on the East Coast of England the contractors have done well to accomplish so much in such a short time.   The construction team had the foresight to ensure there were no issues with access to what is quite a remote site.  However Warwick Taylor did encounter with problems due to winter weather and the proximity to the sea.  At times, excavations were affected by tidal ingress of water.  A well-trained and experienced team with plenty of common sense prevailed.  The site was completed on time and achieved zero snagging issues at handover.